lauantai 25. joulukuuta 2010

Narnian Tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin


The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (englanti)
Walden Media/Twnieth Century Fox, 2010, USA/Iso-Britannia
115 min, K-11

Ohjaaja:
Michael Apted
Käsikirjoittanut:
Christopher Markus, Stephen McFeely, Michael Petroni
Alkuperäinen teksti:
C. S. Lewis
Tuottanut:
Andrew Adamson, Douglas Gresham, Mark Johnson, Cort Kristensen, Jose Ludlow, Perry Moore, Philip Steuer
Näyttelijät:
Georgie Henley, Skandar Keynes, Ben Barnes, Will Poulter, Gary Sweet, Simon Pegg, Tilda Swinton, Anna Popplewell, William Moseley
Sävellys:
David Arnold

"Discover Narnia like you've never seen it before."

Lucy ja Edmund Pevensie asuvat kamalan serkkunsa Eustacen luona ja kaipaavat kovasti takaisin taikamaailmaan nimeltä Narnia. He päätyvät Eustacen kanssa taulun kautta Narnian merille, josta heidät pelastaa vanha tuttu kuningas Kaspian, joka on miehistönsä kanssa matkalla etsimään seitsemää narnialaista lordia.

Matkalla kuitenkin selviää, että Narniaa uhkaa pahuus jonka voi estää matkaamalla Aslanin pöydälle ja asettaa sen päälle seitsemän lordin miekkaa. Niimpä Kaspianin miehistö ja sankarimme päättävät estää tämän kaiken. Seikkailijat kohtaavat matkallaan mystisiä maita, olentoja ja monia vaaroja. Löytävätkö he lordit ja Aslanin pöydän?


'Kaspianin matka maailman ääriin' on sarjan kolmas osa. Edellisiin osiin poiketen, uusin tarina on muokattu jälkianimoinnin avulla 3D-muotoon, tuoden Narnian taianomaiseen maailmaan lisää syvyyttä. Ikävä kyllä kuva on välillä hieman epäselvää eikä vaikuta loppuun editoidulta. Visuaalisia tehosteita on käytetty paljon mutta silti hillitysti ja tarinan kerronnan kannalta välttämättömissä tilanteissa. Ne ovat myös näyttävän näköisiä.

Elokuvan käsikirjoitus poikkeaa moneltakin osin alkuperäisen kirjan tarinasta ja sitä on dramatisoitu. Tämä tuo kuitenkin elokuvalle selkeän tavoitteen ja merkityksen Kaspianin ja hänen miehistönsä vaaralliselle matkalle. Tarina on myös nopeatemposempi sekä mielenkiintoisempi kuin toisessa osassa. Tarina on myös hieman synkempi kuin edeltäjänsä.

Hahmot eivät ole suuremmin kehittyneet edelliseen osan jälkeen vaikka ovat iältään vanhempia kuin edellisellä seikkailullaan. Se tuo kuitenkin hieman tuttua tuntumaa muuten niin erilaiseen Narnia-tarinaan. Musiikki sopii taustalle, mutta ei ole erityisemmin mieleenjäävä. Elokuva tarjoaa pitkästä aikaa klassisen fantasiamaailman sekä suureellisen seikkailun katsojilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti