sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Sisko tahtoisin jäädä


Run Sister Run! (englanti)
Solar Films Inc, 2010, Suomi
112 min, K-13

Ohjaaja:
Marja Pyykkö
Käsikirjoittanut:
Laura Suhonen, Marja Pyykkö
Tuottanut:
Markus Selin, Jukka Helle, Piia Nokelainen
Näyttelijät:
Ada Kukkonen, Sara Melleri, Anna-Leena Uotila, Seppo Pääkkönen, Kristiina Halttu, Heikki Nousiainen, Roope Karisto
Sävellys:
Antti Lehtinen

"Pyydä treffeille tai suksi vittuun."

Emilia on 15-vuotias kiltti teinityttö, joka elää juuri niin kuin perheen isä tahtoo. Hoitaa pikkusiskoaan, käy koulunsa kunniallisesti ja on urheilujoukkoeensa parhaita. Hän tapaa hulluksikin haukutun, villin ja vastuuttoman tytön nimeltä Siiri. Tämä johdattaa Emilian huonolle polulle.

Koulu, perhe ja harrastus saavat jäädä sikseen. Tilalle tulee alkoholi, tupakka ja ilkivalta. Perhe on neuvoton Emilian käytöksen suhteen ja koulussakin ollaan huolissaan tytön hyvinvoinnista. Toimiin päätetään ryhtyä ja Emilia saa itselleen oman asunnon. Pian alkaa välit rakoilla myös Siirin kanssa.


'Sisko Tahtoisin jäädä' kertoo tyypillisen nuoren tytön kasvutarinan ja irtioton vanhemmistaan. Tarina on jopa jollain asteella uskottava, mutta ikävä kyllä tapahtumien lyhyt ajanjakso vie uskottavuutta ja pohjaa kerrottavalta tarinalta. Eikä elokuva tarjoa niinkään mitään uutta näkökulmaa suomalaisen teinin elämästä. Lähinnä stereotyypisen kuvaelman siitä, kuinka nuori etsii itseään ja kokeilee rajojaan.

Kohtaukset ovat leikattu hutiloiden ja toinen päähenkilöistä jää ikävän tyhjäksi ja kehittymättömäksi loppua kohden. Voi silti kokea jonkinlaista samaistumista hahmojen tuntemuksiin ja ajatuksiin. Elokuvan musiikki koostuu lähinnä jo ennestään tutuista kappaleista. Tekijöissä ilmoitetaan musiikista vastaava mies, mutta jos filmissä jotain sävellettyä musiikkia oli, niin se ei ole millään muotoa mieleenjäävä, eikä yhtä yhtenäistä teema ole.

Tarina tarjoaa nuorille ja nuorille aikuisille melko viihdyttävät kaksi tuntia. Se ei kuitenkaan ole mitenkään maailmaa mullistava taikka suuresti ajatuksiakaan herättävä elämys. Elokuva on silti esikoisohjaukseksi ihan kelpo saavutus ja toivon mukaan ohjaajalta on odotettavissa tulevaisuudessa hyviä käsikirjoituksia ja ohjauksia.DVD & Blu-Ray nyt kaupoissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti