tiistai 8. lokakuuta 2013

Dubbauksen salat - VHS:ltä vankokankaalle @ Fanfest 2013

Viime viikonloppuna (5.-6.10.2013) järjestettiin Helsingin Paasitornissa ensimmäistä kertaa tapahtuma nimeltä Fanfest, josta on luvassa kattavampi mekrintä sekä vloggaus myöhemmin mutta näin maistiaisiksi tahdoin puhua hieman ehkä tapahtuman parhaasta ohjelmanumerosta.

Pekka Lehtosaari - Fanfest

Afureko nimeä kantava blogi kertoo suomalaisesta dubbauskulttuurista, sen fanittamisesta sekä ammattipuolesta. Blogia ylläpitävät sisarukset järjestivät Fanfestiin kaikkien suureksi iloksi paneelin, jonne he olivat kutsuneet suomalaisia ääninäyttelijöitä/ohjaajia/kääntäjiä.


Ensimmäinen heistä on minulle legenda-leimaa kantava Pekka Lehtosaari, joka vastaa yli 50:n animaatioelokuvan käännöksistä (Disney, Studio Ghibli). Tunnetuimpia dubbauksia häneltä ovat Viidakkokirjan Baloo-karhu, animaatioversio Batmanista sekä Transformersin Optimus Prime.
Toinen vieras oli Antti L J Pääkkönen, joka on varmasti myös monelle tuttu. Tämä siitä syystä, että hänen ehkä tunnetuin dubbaus on Ice Age -elokuvien Sid-laiskiainen.
Kolmentena saimme ihastella tunnetun imitaattorin Jarkko Tammisen työtä. Hänen rakkain dubbaustyönsä minulle on ehdottomasti Keisarin uudet kuviot -elokuvan Keisari Kuzco.

Pekka Lehtosaari

Jarkko Tamminen

Antti L J Pääkkönen

Paneelissa vieraat kertoivat työhistoriastaan sekä kokemuksistaan. Katsojilla oli myös mahdollisuus kysyä mieltään askarruttavia kysymyksiä. Ohjelman huippukohta oli kuitenkin ehdottomasti tarinankerronta. Lohen työt (jotka siis järjestivät paneelin) olivat keksineet, että eikö olisi loistava idea pistää näyttelijät lukemaan tunnettuja teoksia mutta ei suinkaan heidän omilla äänillään vaan roolihahmojensa äänillä. Se todella oli loistava idea!
Alla video, jossa vierailevat tähdet lukevat kappaleen kirjasta Harry Potter ja viisasten kivi:



Tytöt ovat luvanneet järjestää kyseisen ohjelman uudestaan eri kokoonpanolla, jos Fanfest saadaan järjestettyä myös ensi vuonna.
Suuret kiitokset tästä aivan mielettömän upeasta elämyksestä Fanfestin järjestäjille, paneelin järjestäneille Lohen tytöille, sekä itse vieraileville tähdille!

Afureko -blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti