maanantai 13. joulukuuta 2010

Rare Exports


Rare Exports: A Christmas Story (englanti)
Cinet, 2010, Suomi/Norja
84 min, K-13

Ohjaaja:
Jalmari Helander
Käsikirjoittanut:
Jalmari Helander, Juuso Helander
Tuottanut:
Anna Björk, Petri Jokiranta, Knut Skoglund, Franqois-Xavier Frantz
Näyttelijät:
Jorma Tommila, Onni Tommila, Tommi Korpela, Rauno Juvonen, Peeter Jakobi, Ilmari Järvenpää
Sävellys:
Juri Seppä, Miska Seppä
 
"Tänä jouluna jokainen uskoo joulupukkiin."

Suomen Lappi on tunnettu joulupukin maana. Hän asustaa Korvatunturilla ja tuo joka joulu kaikille maailman kilteille lapsille lahjoja. Mutta totuus oikesta supisuomalaisesta joulupukista onkin toisenlainen.

 Nuori poika nimeltä Pietari saa uteliaana selville, että kaikkien tuntema tarina joulupukista ei olekaan sitä, miltä se näyttää. Peloissaan hän varustautuu pukkia vastaan, jotta hän ei joutuisi pataan taikka jouluruuaksi. Kylän kaikki muut lapset ovat kadonneet ja Pietari koittaa epätoivoisesti pelastaa itsensä sekä ystävänsä julmalta kohtalolta.


'Rare Exports' vie katsojansa matkalle, jollaista ei ennen olla kotimaisessa tuotannossa nähty. Elokuva tarjoaa suomalaisille tyypillistä melankoonisuutta mutta myös suuren seikkailun tuntua. Tarina perustuu  tekijöitten aikaisemmin julkaistuihin lyhytelokuviin, jotka tarjoavat melkein kaiken saman, kuin mitä koko pitkä elokuvakin.

Elokuvan ilme on visuaalisesti upeata katseltavaa, vaikka aika ajoin jotkin kohtaukset antavat toivomisen varaa viimeistelyn suhteen. Tarina on mielenkiintoinen ja tarjoaa jotakin uutta katsojalleen. Mutta valitettavasti hahmokuvaukset jäävät paikka paikoin latteiksi ja kehitystä henkilöissä tapahtuu hyvin vähän. Näyttelijät suorittavat silti saamansa roolit erinomaisesti.

Musiikki sopii tarinaan ja on miellyttävää kuunneltavaa. Toivon mukaan vastaavanlaista sävellystä kuultaisiin jatkossakin. Elokuva lukeutuu ehdottomasti yhdeksi parhaimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi. jota koskaan on tehty. Ja sitä kehtaa suositella tuttavilleen. 'Rare Exports' ei ole turhaan saanut suurta suosiota ja menestystä osakseen maailmalla.


Blu-Ray & DVD nyt kaupoissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti