sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Shrek ja Ikuinen Onni: Viimeinen luku


Shrek Forever After: The Final Chapter (englanti)
DreamWorks, 2010, USA
93 min, K-7

Ohjaaja:
Mike Mitchell
 Käsikirjoittanut:
Josh Klausner, Darren Lemke
 Tuottanut:
Teresa Cheng, Gina Shay, Aron Warner, Andrew Adamson, John H. Williams
Näyttelijät: (alkuperäiset äänet)
Mike Meyers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, Julie Andrews, Walt Dohrn, John Cleese, Cody Cameron, Craig Robinsson
Sävellys:
Harry Gregson-Williams

"It ain't ogre til it's ogre"

Shrek elää onnellisesti perheensä kanssa. Elämää rikastuttavat myös vanhat ystävät, Aasi sekä Saapasjalkakissa. Vai rikastuttavatko? Shrek kaipaa kovasti elämäänsä pelottavana jättinä. Tämä johtaa hänet tekemään sopimuksen  kieron Tittelintyyren kanssa, joka tarjoaa mahdollisuuden viettää yhden päivän pelottavana jättinä. Vastineeksi hän tahtoo yhden päivän Shrekin elämästä.

Shrek huomaa pian, että kukaan hänen ystävisään ei tunnista häntä, kotia ei ole eikä lapsiakaan näy missään. Ainoa tapa saada kaikki takaisin ennalleen on purkaa sopimus tosirakkauden suudelmalla. Mutta aikaa on vain päivä. Kun päivä päättyy, niin katoaa myös Shrek. Mutta miten jätti onnistuu saamaan suudelmansa, kun Fiona ei tunnista Shrekkiä ja Tittelintyyre onkin Kaukaisen maan hallitsija?


'Shrek ja Ikuinen Onni' on sarjan neljäs osa ja ilmeisesti myös viimeinen. Kolmannen osan jälkeen niin olisi voinut toivoakin, mutta neljäs osa nostaa jälleen panoksia. Edellisen kankea rahastuksella laadittu käsikirjoitus ei yllä niin ensimäisten kuin viimeisenkään tasolle. Sarjan uusin jäsen näinollen yllättää katsojan positiivisesti huumorillaan ja mukaansa tempaavuudellaan.

Monia vanhoja hahmoja on säilytetty ja tuttuun tapaan parodioidaan tuttuja klassisia satukirjojen henkilöitä. Tarina etenee nopeaa tahtia mutta unohtamatta herkkiä tunteita herättäviä kohtauksia sekä hengähdystaukoja toiminnan vilskeessä. Shrekin kokemat tuntemukset elämästään ja sen arvon ymmärtämisestä vasta menetettyään sen, on nähty jo monia kertoja valkokankaalla jopa tämänkin vuoden uutuuksissa, mutta alkuärsykkeen jälkeen se ei enää häiritse.

Hahmoihin on löydetty uutta syvyyttä, paitsi ehkä "hauskaan" Aasiin, joka on edelleen elokuvan heikoin hahmo. Animointi on edellisille osille uskollista mutta hieman rikkaampi johtuen siitä, että se luotiin nimenomaan 3D-elokuvaksi. Voit helposti huomata elokuvaa katsellessa , että monet kohdat ovat selkeästi toteutettu nimenomaan kolmiulotteisuutta silmällä pitäen. Se ei kuitenkaan ole huono asia. Musiikki sopii tarinaan ja nimenomaan fantasiasatuun hyvin, mutta ei ole maailmaa mullistava elämys.

Elokuva tarjoaa viihdettä niin perheen pienimmille kuin suurimmillekin.DVD & Blu-Ray kaupoissa 1.12.2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti